tirsdag den 25. januar 2011

Surdej

Jeg drømmer om at jeg inden længe får gang i at bage mit eget rugbrød igen. Jeg har tidligere haft surdej, men bliver nu nødt til at starte forfra. Her er den opskrift på surdej jeg bruger, den har jeg fået af en flink kollega hvis datter har udviklet den. Så tak til Annette og Trine.



Dag 1

50 g 20 grader varmt vand
2 store tsk. rugmel
2 store tsk. proteinrigt hvedemel
2 store tsk. korender eller rosiner
2 store tsk. fedtfattig yoghurt naturel

Rør alle ingredienser sammen i et glas med patentlukning (glasset skal kunne rumme ½ liter)  og lad blandingen stå ved stue temperatur i 24 timer

Dag 2

50 g 20 grader varmt vand
2 store tsk. rugmel
2 store tsk. proteinrigt hvedemel

På nuværende tidspunkt kan du næppe se nogen forandring, men nogle af gærcellerne har formeret sig. Overfladen ser skinnende ud, fordi tørstoffet er blevet udskilt fra vandet og er sunket ned på bunden. Rør først vandet og dernæst de to slags mel i surdejen. Luk glasset og lad dejen arbejde videre i 24 timer.

Dag 3

100 g 20 grader varmt vand
4 store tsk. rugmel
4 store tsk. proteinrigt hvedemel

Nu er surdejen næsten halvvejs. Rosinerne (eller korenderne) er begyndt at gå i opløsning, og du kan sandsynligvis se en kaffefarvet ring rundt om dem. Der er også små ”gæringshuller” i overfladen. Rør først vandet og dernæst de to slags mel i surdejen. Måske skummer den lidt, men det skyldes omrøringen. Luk glasset og lad dejen arbejde videre ved stuetemperatur i 24 timer.

Dag 4

100 g 20 grader varmt vand
125 g proteinrigt hvedemel

Nu er surdejen begyndt at skumme, selvom den stadig ikke lugter syrligt. Tag ¾ af dejen fra kassér den. Rør omhyggeligt vandet i. Hæld blandingen gennem en stormasket si for at skille rosinerne (korenderne) fra og hæld den tilbage i glasset. Rør melet i, luk glasset og lad dejen arbejde videre ved stuetemperatur i 24 timer.

Dag 5

100 g 20 grader varmt vand
125 g proteinrigt hvedemel
Nu skulle gæringsprocessen være helt tydelig, og lugten småsyrlig; lugten er tydeligst, lige når du åbner glasset, men den forsvinder hurtigt igen. Tag igen ¾ af dejen fra og kassér den. Rør først vandet og dernæst melet i., til konsistensen er som en tung mos. Vær gerne mere generøs med melet end med vandet, da det hæmmer gæringen lidt, så surdejen ikke hæver så hurtigt op og derefter klasker samme igen. Luk glasset og lad dejen arbejde videre ved stuetemperatur i 24 timer.

Dag 6 og herefter

Nu bobler surdejen lystigt, når du tager låget af.  Når du fra nu af tager lidt surdej fra til bagning, skal du erstatte mængden med vand og mel. Lugten vil efterhånden blive stærkere og skarpere.
Surdejen opbevares i køleskabet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar