søndag den 30. oktober 2011

Institutionsboller

Efter vi fik barn kom der helt andre ting ind i køkkenet og nye behov opstod. I vores vugger skal vi have eftermiddagsmad med og jeg har prøvet mig frem i længere tid med at bage de helt rigtige boller. De skulle være sunde og gerne indeholde pålægget, så de er lige til at spise. Frederik er 15 mdr. og har endnu ikke fuldt tandsæt, så min fremgangsmåde afspejler hans alder.

Her er det bedste bud:





5 dl vand
1 pk gær
1tsk salt
1 pk skinkestrimler, kørt på minihakkeren.
1 tsk honning
1 mozarella, trukket fra hinanden
2 1/2 dl kærnemælk
3 store gulerødder, revet fint.
Fuldkornshvedemel, rudmel og hvedemel.

Gæren opløses i vand, har du tiden til at lave dejen hæve længe kan gæren opløses i koldt vand og man kan halvere mængden af gær. Salt tilsættes. Skinke, gulerødder, honning, kærnemælk og ost kommes i. Rør rundt. Tilsæt mel til dejen er let fugtig. Jeg rører dejen på maskine, så dejen er æltet godt igennem. 

Dejen sættes til hævning i 45 min - gerne længere.

Lav 32 små boller og tryk dem let flade. Pensel med vand og lad efterhæve i min. 30 min.

Bages ved 180 grader ved varmluft. ca. 15 min. men hold øje med dem og bank dem i bunden, lyder det hult er de færdige.


tirsdag den 11. oktober 2011

Så er det suppetiiiiiiid

Jeg er normalt ikke en sucker for supper. Men for nogen år siden fik jeg en opskrift af en kollega og den er intet mindre end fantastisk. Så tak til Tina og Anne-Grete for den :)


Det bedste udgangspunkt er en rigtig god hjemmelavet oksekødssuppe, men man kan jo snyde og smutte forbi slagteren efter suppe. Til opskriften skal bruges ca. 3 liter suppe. 


Opskriften svarer til ca. 6-8 personer, jeg plejer dog at lave en kæmpe omgang da suppen fint tåler nedfrysning.


Gullashsuppe

500 - 800 g. magert godt oksekød
400 g. løg i tern
2 -4 fed pressede hvidløg alt efter smag, kan udelades
olie
1 pk bacon i tern eller tilsvarende. Jeg foretrækker at købe et stykke og selv skære.
2 dåser flåede hakkede tomater
1 lille dåse koncentreret tomatpure
4 gulerødder i små tern
2 porrer i skiver
4 grønne + 4 røde peberfrugter i små tern- jeg bruger også gerne gule osv. bare der er masser peberfrugt i.
2 spsk paprika
1/2 spsk. tørret timian
1/2 tsk. cayennepeber - eller efter smag. Jeg vil gerne have den stærk, så jeg kommer nok lidt mere i.
1 fl. rødvin
Salt og peber
Ca. 3 liter god oksekødssuppe

Kød og løg skæres i tern og svitses i olien. Brug en STOR gryde, gerne en suppegryde. Tilsæt tomatpure og svits det et øjeblik. Kom de flåede hakkede tomater i og kom resten af ingredienserne i.
Kog suppen i 2-4 timer til kødet er mørt, rigtig mørt. Smag til med cayennepeber, paprika, salt og peber suppen må gerne være til den stærke side. Hvis man mener at suppen er for tynd kan den jævnes med maizena eller man kan tage lidt grøntsager op og blende og komme retur i suppen som jævning.

Serveres med et godt stykke brød.