torsdag den 22. november 2012

Far Find's vaniljekranse

Som jeg har nævnt tidligere er min far bager og konditor. Vi har i familien haft bageri gennem generationer. Min far valgte i 1978 at sælge bageriet, alligevel har vi i familien fortsat holde de gamle opskrifter i gang. Hvert år op til jul har han bagt vaniljekranse, lige så langt tilbage jeg kan huske. Man spørger efter dem hvert år og der er flere der synes at det bliver ikke rigtig jul uden.

Min far bager RIGTIG mange vaniljekranse hvert år, der skal jo være til alle mand. Men nu måtte tiden være inde til at vi andre også fik gang i vaniljekrans bageriet. Så det lykkedes mig at lokke opskriften ud af ham, selvom det holdt hårdt. Det står ikke skrevet nogen steder, så opskriften var lidt hullet, men jeg har fået noteret det hele ned og i vil nu få opskriften - som vel egentlig burde være en familiehemmelighed, men hvis i lover ikke at sige det til nogen ;)

Du kan læse mere om bageriet her: http://historiskatlas.dk/Finds_Bageri_(3454)


Dejen kommes i en sprøjtepose og sprøjtes ud i lange strimler

De færdige kranse

Med MASSER af vanilje

500 gram hvedemel
300 g. smør ved stuetemperatur
250 g. flormelis
2 æg
2-3 g. hjortetaksalt
Korn fra 4-5 vaniljestænger
1 spsk. vaniljesukker

Alle ingredienser kommes i en skål og røres godt sammen, dejen skal være meget blød. Dejen kommes i en stor sprøjtepose af stof. Dejen sprøjtes ud i lange baner med en stjernetyl str. 8-9, herefter sættes de et køligt sted. Tænd ovnen på 200 grader. Når dejen er fast skæres de i stykker af ca. 9 cm. stykkerne drejes om pegefingeren, sættes sammen og kommes på en plade. Bages ved 200 grader i en forvarmet ovn. i ca. 5 - 10 min. til de er let gyldne.

Der bliver ca. 3 - 4 plader vaniljekranse af denne opskrift.



Jeg har tidligere lavet et indlæg om vanilje, det finder du her: http://strawberryonion.blogspot.dk/2012/11/vanilje.html jeg bliver ofte spurgt om holdbarhed på vanilje. De kan snildt holde sig i 1 1/2 år hvis de opbevares ordentligt. De skal opbevares i en lufttæt beholder og skal stå mørkt. For ar bevare fugtigheden i stængerne kommes der en smule cognac, mørkrom, calvados eller lign. ned i glasset. Bare lige så de dypper den ene ende i væsken. På den måde undgår man tørre vaniljestænger, der ikke er til at få en masse korn ud af.

søndag den 18. november 2012

Aftensmad

I dag skal vi have glaseret skinke med vilde ris og pandestegte grøntsager. En slagtermester viste mig engang hvordan men laver en glaseret skinke. Skinken koges i en stor gryde, jeg tilsætter et par lauerbær blade og lader skinken skinke koge alt efter størrelse.
I et ildfastfad kommer jeg to stykker staniol og former an kant, der skal være plads ril skinken. Fjern nettet fra skinken og kom den i det ildfaste fad med staniol. Smør sennep på, jeg kommer ikke så megrt sennep på men drysser lidt sennepspulver over. Bagefter kommer jeg brun farin på og klapper det fast i senneppen. Kom vand i faddet. Vandet skal være mellem staniolen og faddet.
Kommes i ovnen ved 200 grader til skinken er gennemvarm og sukkeret er smeltet.







lørdag den 17. november 2012

Vanilje

Jeg har netop fået 1 kg. Vanilje ind ad døren. Jeg plejer at bestille hos http://www.vanillamart.co.uk/ som er ret billige og har fri fragt. Det er ikke kæmpe store fede vaniljestænger, men fine det er de. Stængerne har samme størrelse som dem vi kan købe i supermarkedet og smagen er rigtig god. Jeg plejer at bestille madagaskar premium gourmet stænger og er aldrig blevet skuffet. Normalt har jeg stængerne 4 dage efter jeg har bestilt dem.
Jeg pakkede alle stængerne i poser af 10 stk. da der  var en masse der skulle have nogen med denne gang. Jeg kan så nu fortælle at der går ca. 280 vaniljestænger til 1 kg. :-)
Imens jeg opdelte vaniljestænger lavede jeg en dej til gulerodsboller. Bollerne er lavet på slump, men udgangspunktet er 5 dl vand, 1 pk gær, en håndfuld solsikkekerner og 4 revne gulerødder. Så kom jeg bare lidt forskellig mel i, til dejen havde den rette konsistens.


søndag den 11. november 2012

Lækre vafler


Vafler er skøn weekendhygge her til efteråret og det er nemt at have de små med i køkkenet. Her hos os ELSKER vi vanilje, så jeg har lavet en version der indeholder godt med vanilje. Denne portion giver ca. 12 vafler.




200 g. mel
60 g. sukker
1 tsk. bagepulver, med top
Kornene fra en vanilje stang. Skilles ad med 1 spsk. sukker (udover de 60 g.)
75 g. smeltet smør. Jeg har også brugt flydende margarine, med et godt resultat.
4 dl. mælk
1 æg

Alle ingredienser kommes i en skål og piskes godt med en elpisker. Dejen skal være luftig. Varm vaffeljernet op imens. 

Kom dejen op i vaffeljernet med en øser og bag til de er færdige. Serveres med sukker, nutella, is eller lign.